Koledar prireditev Maribor - Pohorje
E-novice
Elektronski naslov
Ime
Priimek
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov


Magazin za turizem in bivanje Odlično

Festival Maribor, 8.-18. 9. 2015

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu
Naziv: Festival Maribor
Naslov: Rotovški trg 1, 2000 Maribor
Čas prireditve: 8. 9.-18. 9. 2015
Telefon: +386 (0)2 22 81 257
Lokacija: Maribor

Festival Maribor v središču evropskega glasbenega ustvarjanja

Za Festivalom Maribor je več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb. Razvil se je iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september in od le-tega nasledil pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja. Festival, razen redkih izjem, namreč ne vabi zasedb z že pripravljenimi koncertnimi programi, temveč posamezne vrhunske glasbenike, ki nato glede na programski izbor umetniškega vodje tvorijo različne zasedbe – od komornih do orkestrskih.

Jedro festivala predstavlja Orkester Festivala Maribor, sestavljen iz odličnih glasbenikov, članov domačih in najrazličnejših svetovnih orkestrov. Drzno zasnovan repertoar orkestra zajema tako literaturo za komorni orkester kot velika simfonična in vokalno instrumentalna dela.

Koncerti se odvijajo v različnih mariborskih koncertnih dvoranah in drugih manjših prizoriščih polnih zgodovine in šarma - Ptujski grad, dvorec Dornava, zaradi odlične akustike cenjena secesijska dvorana Union, Kazinska dvorana ter stara in velika dvorana mariborskega Slovenskega narodnega gledališča. Poleg tega se koncerti prav tako odvijajo na slikovitih trgih mariborskega starega mestnega jedra.

Koncept in osrednja tema Festivala Maribor 2015 nosi naslov "Ženska"

“Odličen, umetniško raznolik in čisto poseben festival …” je lani o Festivalu Maribor zapisal kritik* Prav tak: raznolik in poseben, bo tudi letošnji, ki bo potekal od 8. do 18. septembra, sedmič v sodelovanju z Richardom Tognettijem. Avstralski glasbeni upornik je s svojim inovativnim, nemalokrat tudi provokativnim a vselej tehtnim in natančno premišljenim programskim snovanjem ob zahtevnem in redkem načinu organiziranosti, ki stavi na lastno produkcijo, postal malone zaščitni znak festivala, ki je bil v lanskem letu uvrščen med deset najboljših evropskih festivalov.

Za aplavze zvestega festivalskega občinstva in laskave ocene, s katerimi domači in tuji kritiki že skoraj po pravilu pospremijo dogodke Festivala Maribor, se bo letos potegovalo deset koncertov, osrednji tematski izziv pa je Richard Tognetti s svojo festivalsko ustvarjalno ekipo našel v – Ženski.

Od muze do ustvarjalke, od ljubice do matere, od svetnice do zapeljivke, od grozeče mitske pošasti do zaščitnice in zavetnice krhkih umetniških duš – motiv ženske bo odseval v vseh festivalskih dogodkih.

Festival Maribor, 8.-18. 9. 2015
10
namesti vsebino
izbriši dodano točko