Prireditve
E-novice
Elektronski naslov
Ime
Priimek
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov

Stara trta, najstarejša trta na svetu

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu
Naziv: Hiša Stare trte
Naslov: Vojašniška 8, 2000 Maribor
Delovni čas: Hiša Stare trte: OKTOBER - APRIL: vsak dan v tednu od 10. do 18. ure; MAJ - SEPTEMBER: vsak dan v tednu od 10. do 20. ure
Telefon: +386 (0)2 25 15 100 +386 (0)51 335 521
Fax: +386 (0)2 23 46 603
Email: stara-trta@maribor.si
www: http://www.maribor-pohorje.si

V osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, pred Hišo Stare trte še danes domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Zgodba najstarejše trte na svetu

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Preživela je kljub srditim bojem med napadalci in branilci mesta, saj je bila današnja Hiša Stare trte nekoč del mestnega obzidja. Trdoživki niso do živega prišli niti požari, ki so bili zaradi lesenih ostrešij in slamnatih streh v poznem srednjem veku precej pogosti, niti trtna uš, ki je pomorila večino ostalih trt.

Pri tem ji je pomagala mogočna reka Drava, saj ima trta korenine globoko v dravskem produ, kjer se trtna uš ni mogla zarediti. Četudi je bila ob zavezniškem bombardiranju mesta Hiša Stare trte delno porušena, je tej vzdržljivi rastlini uspelo preživeti.

Tako je danes Stara trta tudi edina rastlina, ki ima lasten muzej v Hiši Stare trte. Danes potomke Stare trte rastejo skoraj na vseh kontinentih in po številnih krajih v Sloveniji. Mariborski oktet in Neuvirtovi Štajerci so trti v čast posneli himno.  Trti v čast so v Mariboru in okolici urejene tudi mnoge slikovite vinske ceste in številne vinske kleti.

V poletnih mesecih lahko posedite na vinskem vrtu pred Hišo Stare trte in v družbi vinske lepotice ter mogočne reke Drave spijete kozarec odličnega vina iz naše vinoteke. Vsak dan v letu pa vas bogat nabor  vin čaka v notranjem degustacijskem prostoru Hiše Stare trte.

Sorta in količina vina stare trte

  • Grozdje Stare trte, sorte žametovka ali modra kavčina, je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem.
  • 35 do 55 kg simboličnega letnega pridelka vin je ustekleničenega v 2,5 dcl stekleničke znamenitega umetnika Oskarja Kogoja, ki predstavljajo dragoceno protokolarno darilo - letno jih napolnijo nič več kot 100!

Himna Stare trte

Ob vinskih kozarcih je navada, da se zapoje. O ljubezni, bolečini, radostih in resnici. Zato je Stara trta dobila svojo himno. Kot pravijo - če želite postati pravi Mariborčan, morate poznati himno Stare trte.

(Izvajalci: Neuvirtovi Štajerci in Mariborski oktet; posnetek Radia Maribor.)

Niste razumeli? Preberite besedilo himne Stare trte. :)

Degustacije najboljših vin sveta

Privoščite si pokušino najboljših vin sveta. Obiščite nas in z veseljem vas bomo popeljali v zapeljiv svet vinskih arom, okusov in resnic. :)

Unikatna darila

V Hiši Stare trte smo za vas pripravili poseben katalog daril. V njem boste našli pester izbor izvirnih in unikatnih daril, s katerimi boste gotovo prijetno presenetili vaše sorodnike, prijatelje, znance, sodelavce ali poslovne partnerje.

Informacije in rezervacije za skupine
Stara trta, najstarejša trta na svetu
10
namesti vsebino
izbriši dodano točko