Prireditve
E-novice
Elektronski naslov
Ime
Priimek
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov

Hiša Stare trte

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu
Naziv: Hiša Stare trte
Naslov: Vojašniška 8, 2000 Maribor
Delovni čas: Oktober-april: odprto vse dni v tednu od 10.00 do 18.00; Maj-september: odprto vse dni v tednu od 10.00 do 20.00
Telefon: +386 (0)2 25 15 100 +386 (0)51 335 521
Fax: +386 (0)2 23 46 603

Na pročelju Hiše stare trte v osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, že več kot 400 let korenine globoko poganja Stara trta, najstarejša trta na svetu. Hiša je bila sezidana v 16. stoletju  in do danes na južni strani, ki gleda proti reki Dravi, ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb.

Hiša Stare trte nekoč in danes

Hiša je bila nekoč del mestnega obzidja, kjer so se nemalokrat odvijali srditi boji med branilci mesta in napadalci. V srednjem veku je Hišo večkrat zajel požar, a je trdoživa »žametovka« posajena pred njo preživela do današnjih dni. Do živega ji ni prišlo niti bombardiranje med drugo svetovno vojno, četudi je bila Hiša delno porušena.

Danes je v Hiši Stare trte hram vinske tradicije in kulture Maribora, Štajerske in Slovenije z vodenimi ogledi bogate vinske dediščine in muzejskih eksponatov. Obiskovalcem mesta je na voljo tudi priročen turistično-informativni center.

Hiša Stare trte nosi častni sedež slovenskih in mednarodnih združb, zapriseženih čaščenju vina in vinske kulture:

  • Združenja častivrednih vinskih konventov sv.Urbana,

  • Združenja evropskega reda vitezov vina,

  • Združenja slovenskega reda vitezov vina,

  • Združenja predstavnic slovenskih in mariborskih vinskih kraljic.

Vinoteka in degustacijski prostor

V Hiši Stare trte je vinoteka in degustacijski prostor vrhunskih vin iz mariborskega vinorodnega podokoliša in trgovina spominkov ter izvrstnih slovenskih čokolad. Prijateljem lahko podaritedarilne bone, katere v Hiši zamenjate za kulinarične specialitete ali spominke.

Čez vso leto se v Hiši prirejajo številne prireditve z vinsko in kulinarično tematiko. V poletnih mesecih lahko posedite na vinskem vrtu in v družbi odličnega vina iz naše vinoteke uživate ob pogledu na našo vinsko lepotico.

Prireditve v čast Stari trti

Unikatna darila

V Hiši Stare trte smo za vas pripravili poseben katalog daril. V njem boste našli pester izbor izvirnih in unikatnih daril, s katerimi boste gotovo prijetno presenetili vaše sorodnike, prijatelje, znance, sodelavce ali poslovne partnerje.

E-novice o Stari trti
Hiša Stare trte
10
namesti vsebino
izbriši dodano točko