Koledar prireditev Maribor - Pohorje
E-novice
Elektronski naslov
Ime
Priimek
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov


Magazin za turizem in bivanje Odlično

Kulinarika in vino v Mariboru in okolici

Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Kulinarična ponudba Maribora, okoliških vinorodnih območij in Pohorja vas bo preprosto prepričala in zadovoljila vse različne okuse. Velik izbor izvrstnih gostiln in restavracij z domačo slovensko hrano s poudarkom na lokalnih posebnostih dopolnjuje paleta gostinskih lokalov s tujimi jedmi s številnih koncev sveta. Nepogrešljiv del vsakega obeda v tem okolju je tudi ustrezno vino. Štajerska vina sodijo med najboljša slovenska vina, ki so prepoznavna tudi v tujini.

V štajerski prestolnici

V Mariboru so številne gostilne z dolgoletno tradicijo, ki zaradi skrbnega dela njihovih kuharskih mojstrov in ostalega osebja ohranjajo svoj ugled. Med njimi velja denimo izpostaviti staro družinsko gostilno Šiker, gostilno z dolgoletno družinsko tradicijo Gostilno in motel Pri LešnikuGostišče Pri treh ribnikih in Gostilno Poštela. Poleg tega je v mestu mnogo novejših restavracij in gostiln, ki zaradi svoje domiselne in domišljene ponudbe kmalu prepričajo svoje goste. Prepričajte se tudi sami denimo v Gostilni Denk v Kungoti, MaK v Mariboru ali v Restavraciji Rožmarin. V vsak svoj obisk Maribora vam priporočamo, da vključite pokušnjo lokalnih specialitet, hkrati pa nikakor ne boste zgrešili, če se odločite obiskati katerega izmed gostinskih lokalov s ponudbo tujih jedi. Pri čemer so denimo nekatere denimo sredozemske in balkanske jedi že tako zasidrane v slovensko kuhinjo, da jih pravzaprav že imamo za svoje. Vsekakor pa je v Mariboru tudi široka paleta evropskih kuhinj, ki s slovenskimi jedmi nimajo mnogo stičišč, še manj pa jedi iz Azije in Latinske AmerikeMehike.

Med vinskimi trtami

Posebnost te kulinarične destinacije so gotovo številne turistične kmetije in vinotoči na vinorodnih gričih v okolici Maribora. Njihova ponudba temelji na domačih jedeh, sestavljenih iz lokalnih, sezonskih sestavin ter odličnem vinu. Izbor je resnično velik, a vam ga bomo vsaj malo skušali omejiti: Turistična kmetija Pri Kovačniku, Pri Baronu, Gora pod lipo... Pa tudi vinogradniki vas lahko kulinarično pogostijo. Med njimi velja izpostaviti vinogradništvo Valdhuber, vinogradništvo Frešer in kulinariko Denka na lokaciji Dveri pax-a.

Pohorje

Poudarek kulinarične ponudbe Maribora z okolico je nedvomno Pohorje, kjer je nastalo kar nekaj tradicionalnih posebnosti, ki jih lahko preizkusite v številnih pohorskih gostilnah. Za predjed prosite za pohorsko bunko, za jed na žlico si privoščite pohorski pisker, kot prilogo naročite olbič ali pohorske žgance ter se na koncu posladkajte s pohorsko omleto.

Pustite si svetovati ali se prepustite drugim

Če želite dobiti dober pregled nad kulinarično ponudbo Maribora in njegove okolice, vam lahko pri tem svetujejo v mariborskem TIC-u, kjer si lahko uredite tudi kulinarične vikend pakete – vodeni obiski preverjenih gostinskih lokalov.

Kulinarika in vino v Mariboru in okolici
10
namesti vsebino
izbriši dodano točko