Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

28. spominski pohod Pekre "23. maj 1991"

Naziv: Turistično društvo Pekre
Naslov: Bezjakova ulica 4, 2341 Limbuš
Konec: 2019-05-18
Telefon: td.pekre@gmail.com
Trajanje: 18. maj 2019
Začetek prireditve: 2019-05-18
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Datum dogodka: 18. maj 2019

Pekrski dogodki 23. maja 1991 predstavljajo prelomnico v slovenski zgodovini. Samozavestno, pogumno, odločno in z veliko mero zdravega razuma smo se prebivalci Peker pri nekdanjem 710. učnem centru uprli sili, ki je v slepi oholosti » ne čujem dobro« želela pri nas ustvariti državo neke tuje kulture. Kasneje je na ozemlju  drugih republik nekdanje Jugoslavije pokazala svojo agresivnost. V Pekrah želimo ohraniti spomin na te pomembne  dogodke, saj označujejo začetek nove Slovenije. 
 
Vsako leto organiziramo spominski pohod namenjen prebivalcem Peker, Radvanja, Maribora in drugim Slovencem. Pot poteka od IC Peker ob Bezjakovi ulici, ulici Jelenčevih, po Lackovi cesti in po cesti na Pekrsko Gorco, po Ilichovi, po Vrtnarski ulici, po cesti proletarskih brigad do vojašnice generala Maistra. V Kadetnici se pohodniki najprej okrepčajo, nato pa  si lahko ogledajo vojaško opremo, demonstracijo veščin,  obiščejo vojaški muzej in spremljajo nogometni turnir. Kasneje pa po isti poti, po kateri so se vozili oklepniki JLA, vrnejo v Pekre, kjer se udeležijo svečane slovesnosti v spomin in opomin na Pekrske dogodke.
 
Vse, ki ste zdravi in sposobni hoditi, vabimo v soboto 18. maja 2019 ob 11. uri, da se nam pridružite pred IC Pekre, kjer se pohod začne.