Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Narodni dom

Naziv: Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor
Naslov: Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor
Delovni čas: Ponedeljek-petek 10.00-17.00, sobota 9.00-12.00 in 1 uro pred vsako prireditvijo
Telefon: +386 (0)2 22 94 000
Fax: +386 (0)2 22 94 055
Email: nd@nd-mb.si
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Pomen za mariborsko prebivalstvo

Narodni dom je zgradila Slovenska posojilnica v letih 1897-98 po načrtih češkega arhitekta Jana Vejrycha  po vzoru mestne hiše v Pardubicah. Stavba je imela izjemen pomen za slovenski del takratnega mariborskega prebivalstva, saj so v njej dobile prostor vse tedanje slovenske narodnoprebudne in kulturne organizacije. Ob prevratu leta 1918 je v Narodnem domu zasedal Narodni svet za Štajersko, po 2. svetovni vojni pa ga je vrsto desetletij upravljala vojska; v njem bil Dom jugoslovanske ljudske armade.

20. in 21. stoletje

Šele leta 1992 je spet postal Narodni dom, v njem je zdaj sedež Kulturno-prireditvenega centra Narodni dom Maribor, pred stavbo pa stoji stiliziran spomenik kneza Koclja. Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor je organizator dobro poznanega tradicionalnega Festivala Lent in številnih predstav v okviru prireditve Festival Maribor, komornega ciklusa Mariborske filharmonije, Komedije, Malega odra idr. skozi vse leto.