Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Lenarška kolesarska pot (13)

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 234 66 11
Fax: +386 (0)2 234 66 13
Zahtevnost poti: zahtevna

Pot zaradi svoje razgibanosti spada med zahtevnejše kolesarske poti. Kljub ozkim cestam je vožnja prijetna, saj le redko srečate avtomobil, kar velja tudi za vožnjo po glavnih cestah.


Od cerkve v središču Lenarta, kjer je izhodišče, se odpeljete proti Jurovskem Dolu čez naselje Varda. Med krajšim postankom po uvodnih kilometrih si lahko ogledate cerkev sv. Jurija, nato vas po prečkanju potoka Globovnica čaka zahteven vzpon na Sp. Gasteraj. Trud je poplačan z razgledi po slovenskih goricah, ki jih ne zmanjka do Zg. Velke, kjer je tudi najvišja točka naše poti – cerkev Marije Snežne na nadmorski višini 402 m.


Pred tem ste prečkali dolino potoka Velke, kar za kolesarja pomeni kratek in strm spust in nato vzpon. Še spust in vzpon, ki sta značilnost te poti, vas čakata do Trat, ko se v Loku skozi Lokavec in Rožengrunt obračate nazaj proti Lenartu, med vožnjo pa imate možnost opazovati ravnino ob Muri na avstrijski strani. Na turistični kmetiji v Rožengruntu se lahko okrepčate, saj vas po nekaj kilometrih rahlega spusta spet čaka zahteven vzpon na Sv. Ano z istoimensko cerkvijo. Po zavitem spustu sledi do cilja v Lenartu lahkotna vožnja skozi Froleh ter Spodnje in Zgornje Žerjavce. V Sp. Žerjavcih je kakšen kilometer makadamske poti, vendar je dobro utrjena in prevozna tudi za kolesarje in bo verjetno v kratkem že asfaltirana.


Zemljevid: Brezplačna kolesarska karta S kolesom po Mariboru in okolici v PDF formatu, oznaka 13.


Ključne zanimivosti na poti:

  • Lenart, največje naselje v osrednjih Slovenskih goricah,

  • cerkev sv. Lenarta, ki velja za najlepši primer pozne gotike v Slovenskih goricah

  • cerkev sv. Jurija v Jurovskem Dolu

  • cerkev Marije Snežne (nekoč znamenita romarska cerkev),

  • grad Cmurek v Tratah 

  • Kapralov grad.