Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Botanični vrt Univerze v Mariboru Pivola

Naziv: Botanični vrt Univerze v Mariboru - Pivola
Naslov: Pivola, 2311 Hoče
Delovni čas: marec-september: pon-ned 9.00-19.00; oktober: pon-ned 9.00-18.00; november: pon-sob 9.00-16.00, ned zaprto; december-februar: Ogled vrta je možen po predhodni najavi skupin in za organizirane prireditve.
Telefon: +386 (0)51 696 272
Vstopnina: odrasli: 4,00 EUR; upokojenci: 3,50 EUR; mladina: 3,00 EUR, družinska vstopnica: 10,00 EUR; predšolski otroci imajo prost vstop
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu
Pod vznožjem Pohorja vas bo očaralo raznoliko in bujno rastje Botaničnega vrta Univerze v Mariboru, kamor se lahko pridete sprostiti, družiti, učiti in spoznavati naravo. Na območju nekdanjega grajskega parka nekaj kilometrov južno od Maribora uspevajo številne avtohtone in tuje vrste dreves, grmov in cvetic, o katerih se lahko seznanite tudi s pomočjo vodenega ogleda.

V prijetni naravni ambient na osmih hektarjih v bližini kraja Hoče ste vabljeni od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

V botanični vrt vas bo pritegnilo že aprila, ko zacveti zbirka več kot sto vrst narcis, maja, ko cvetijo rododendroni, in junija, ko je pestrost barv največja. Poleti vabi vrt v prijetne sence mogočnih dreves in na ogled cvetočih vrtnic, jeseni pa na ogled raznih plodov in vseh odtenkov jesenskih barv.

Od rastlinskega sveta Pohorja do rastja z drugih celin

V botaničnem vrtu osebje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede skrbi za številne vrste v naravi ogroženih rastlin ter vzgaja kakovostne stare sorte jablan in hrušk. Poleg avtohtonega rastja Pohorja in severovzhodne Slovenije v vrtu uspevajo tudi drevesa, grmovnice, trajnice in številne zdravilne ter vodne rastline iz Azije, Afrike, Severne ter Južne Amerike in Avstralije.

V nasadu domačih in eksotičnih dreves tako med drugim rastejo več kot 120 let stare sekvoje, klek z obsegom 364 cm, kavkaške jelke, kanadske čuge, Lawsonove ciprese, rdečelistna bukev, macesni, magnolije in tise.

Sprostitveni sprehod in krepčilni počitek

V botaničnem vrtu so vam med sprostitvenim sprehodom na voljo tudi občasne in stalne razstave, denimo lovska, geološka in arheološka. Vrt vam po predhodni najavi predstavijo na vodenem ogledu, večje skupine po predhodnem dogovoru pa lahko vrt obiščejo tudi pozimi, ko je sicer za obiskovalce zaprt.

Med ogledom ali po njem pa si odpočijte na počivališču s klopmi in mizami, kjer lahko posedite v prijetni senci dreves. V botaničnem vrtu so obiskovalcem na voljo topli in hladni napitki ter prigrizki iz avtomata.

Poslanstvo

Botanični vrt Univerze v Mariboru predstavlja pomembno semensko gensko banko za številne ogrožene rastlinske vrste. V vrtu pa imajo tudi eksperimentalno polje na prostem in raziskovalni laboratorij, kjer izvajajo raziskave iz področja genetike, žlahtnjenja in fiziologije rastlin. Poleg poglabljanja in širjenja botaničnega znanja, ki je temeljna veda za vse strokovne predmete rastlinske pridelave v kmetijstvu, skušajo v botaničnem vrtu ozaveščati tudi širšo javnost glede varstva narave, še zlasti rastlin ter rastlinske pridelave.