Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Grajska pot v Krajinskem parku Rački ribniki - Požeg

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu
 

To je najkrajša urejena pot v krajinskem parku.

Potek poti: Pot se prične pri gradu Rače, kjer je možno parkirati. Pot od tam teče skozi naselje v smeri Brezule. Ves čas hodimo po pločniku, sprva mimo rondoja, kjer zavijemo desno (pri tem imamo gasilski dom na levi strani, cerkev malo naprej pa na desni). Pri krožnem obračališču, kjer se nahaja tudi gnezdo bele štorklje, zavijemo na desno. Od gradu do obračališča je 700 m. Na levi strani je čistilna naprava, kjer je tudi možno parkirati, takoj za njo pa se prične krajinski park. Tam zavijemo levo na kolovozno pot. Od obračališča do kolovozne poti je 250 m, od gradu skupaj torej slab kilometer. Pot nas vodi po travnikih in mejicah. Na levi strani se občasno odpre pogled tudi na posamezne hiše v Brezuli in Podovi. Po približno enem kilometru prispemo do makadamske ceste. Zavijemo desno v gozd. Po nekaj minutah hoje prispemo do križišča, kjer se prične asfalt. Do tam je od makadamske ceste, kjer smo zavili desno, 300 m. V križišču, tik pred potokom, zavijemo desno, v smeri Račkih ribnikov, do koder imamo okrog 200 metrov. Tik ob križišču, preko potoka (na levi strani), se nahaja domačija Braunsberger, po domače Šugar. Ko prispemo iz gozda, pot teče po nasipu med Velikim ribnikom in ribnikom Gajič, še prej pa mimo Malega ribnika. Na koncu ribnikov pridemo do ribogojnice “Ribe”. Do izhodišča sledimo asfaltni cesti, po nekaj minutah hoje prispemo do čistilne naprave in rondoja, od koder se vrnemo skozi vas do gradu. Od križišča pri Braunsbergerju do ribogojnice je 1200 m, od ribogojnice do rondoja pri gnezdu bele štorklje pa 600 m.

Celotna pot je dolga 4800 m.

Za pot so potrebne dve do tri ure, z daljšimi postanki, kar je odvisno od stopnje interesa za ogled in zanimivosti ob poti, med katerimi naj na tem mestu omenimo tudi grad Rače.

Zanimivosti: grad, gnezdo bele štorklje, travniki z mejicami in ptice (npr. rjavi srakoper), Rački ribniki in vodne rastline (vodni orešek, ščitolistna močvirka) ter živali (vodne ptice, kačji pastirji).