Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Močvirkina pot v Krajinskem parku Rački ribniki - Požeg

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Po dolžini je to srednje dolga pot v parku.

Potek poti: Prične se pri bivši žagi (sedanja Algoja) na križišču asfaltirane ceste, ki vodi v Podovo in proti Račkim ribnikom, kjer je možno tudi parkirati. Do Podove je 1000 m. Od parkirišča najprej krenemo po cesti za Požeg in pri tabli za botanični vrt zavijemo na levo; do odcepa za botanični vrt je 300 m. Tam obiščemo botanični vrt Tal 2000, do koder je 500 m, zatem pa se po isti poti vrnemo nazaj do makadamske ceste in zavijemo na levo proti akumulaciji Požeg. Po cesti, ki nas vodi skozi gozd, prispemo do križišča, kjer zavijemo desno. Tam je možen ogled ribnikov v Grajevniku. Od parkirišča do ribnikov v Grajevniku je 1100 m. Od križišča pot nadaljujemo po makadamski cesti vse do železnice. Od Grajevnika do železnice je točno 1 km. Tik pred železnico (pred prehodom) zavijemo na desno. Pot teče tik ob železnici, ki je v tem primeru na levi strani, gozd pa na desni strani. Ko prispemo do znaka (od prehoda je približno 1 km), ki nas usmeri v gozd, zavijemo na desno in krenemo po poti proti Turnovim ribnikom, do katerih je približno 400 m. Turnove ribnike imamo tedaj na naši desni strani. Pot ob Turnovih ribnikih je dolga 1200 m. Ko prispemo iz gozda, zavijemo na desno (na obeh straneh ležijo travniki), da se vrnemo na naše izhodišče (500 m). V kolikor zavijemo na levo, pridemo do Račkih ribnikov in naprej v Rače.

Celotna pot je dolga 6200 m.

Pot je možno prehoditi v treh urah, vendar je zaradi številnih zanimivosti in obiska botaničnega vrta, ki lahko traja tudi uro in več, potrebno vračunati še postanke ob poti.

Zanimivosti: Botanični vrt Tal 2000 z največjo zbirko vodnih in obvodnih rastlin pri nas, nižinski poplavni gozd, gozdne ptice, različne drevesne in grmovne vrste, zelišča, gozdni sadeži in plodovi, Turnovi ribniki s floro in favno (dvoživke, kačji pastirji).