Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov

Festival Stare trte

Naziv: Hiša Stare trte
Naslov: Vojašniška ulica 8, 2000 Maribor
Konec: 2017-11-11
Telefon: +386 (0)2 25 15 100
Fax: +386 (0) 2 23 46 603
Začetek prireditve: 2017-10-01
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu.

Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Trti, ki nas – Mariborčane, Štajerce in Slovence – navdaja s ponosom, našim obiskovalcem pa razgrne tančico skrivnosti o izjemno bogati vinogradniški tradiciji ter uspešnih zgodbah štajerskih vinarjev.

Vse od Svečane trgatve Stare trte v začetku oktobra do Martinovanja v Mariboru, največjega enodnevnega martinovanja pri nas, v štajerski prestolnici slavimo simbol slovenske žlahtne kapljice in trdoživosti ter prirejamo številne dogodke, na katerih (se) spoznavamo, pokušamo, družimo, veselimo in nazdravljamo. Lepo vabljeni v našo sredino tudi vi!

TOP namigi za vaša festivalska doživetja:

  • Svečana trgatev Stare trte na mariborskem Lentu
  • Tematske vinsko-kulinarične prireditve v Hiši Stare trte
  • Pohodniška in kolesarska doživetja na slikovitih vinskih cestah
  • Največje martinovanje na prostem v Sloveniji z najpopularnejšimi glasbenimi skupinami in ansambli

Vrhunski vinski festiva

Na Festivalu Stare trte boste imeli priložnost spoznati najboljše štajerske in slovenske vinarje. Vabljeni v hram slovenske vinogradniške tradicije in kulture, Hišo Stare trte, na tematske vinsko-kulinarične večere ali na festivalske stojnice, kjer boste lahko ob zabavnem programu pokušali odlično žlahtno kapljico lokalnih pridelovalcev. V sklopu festivala se odvijajo tudi znameniti VinDel, mednarodni salon vina, delikates in kulinarike, Pubec, salon štajerskih mladih vin, festival pa zaključuje največje martinovanje v Sloveniji na prostem

Kulinarični užitki

Festival Stare trte je  popolno doživetje tako za ljubitelje pristnih, tradicionalnih dobrot kot tudi za ta prave gurmane. Lokalni kuharski mojstri ponujajo svoje izpeljanke degustacij Stare trte - nekaj, kar lahko doživite le v Mariboru le v času Festivala Stare trte. Za vrvež na mestnih ulicah in trgih pa skrbijo kulinarična tržnica, sirarji in čebelarji, praznika sira in ekoloških kmetij, kuhanje v kotličih in druga kulinarična ponudba festivalskih stojnic.

Negujemo tradicijo

Poleg vinsko in kulinarično obarvanih prireditev ponuja Festival Stare trte tudi takšne, ki skrbijo za ohranitev bogate tradicije in kulture. Tako je eden največjih festivalskih in mestnih praznikov svečana trgatev najstarejše trte na svetu, svojo dediščino predstavijo mariborski splavarji, medtem ko vas lokalni vodniki peljejo na tematske vodene oglede mestnega jedra. Martinovanje v Mariboru ni le največja Martinova zabava v Sloveniji, ampak priložnost, ko se vinske kraljice in vitezi, brači, kmečke žene, splavarji in folkloristi zberejo na enem mestu in se zahvalijo naravi za jesenske pridelke in ko sv. Martin mošt spremeni v vino.  

Ostanite v Mariboru cel vikend ali teden! 

Festivalske dogodke lahko dopolnite z raziskovanjem bogate kulturne ponudbe Evropske prestolnice 2012 ali pa se podajte  na slikovito podeželje, kjer vas bodo razvajali z izjemno gostoljubnostjo in pristno kulinariko, ob tem pa vas bodo spremljali številni izjemni razgledi.
Za več informacij se obrnite na TIC Maribor, T: 02 234 66 11, E: tic@maribor.si, I: www.maribor-pohorje.si.  

(Osrednje prizorišče: Lent, pred in v Hiši Stare trte)
(Prizorišče Martinovanja v Mariboru: Trg Leona Štuklja)

Spremljajte Festival Stare trte na Facebook-u

Organizator: Zavod za turizem Maribor - Pohorje