Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Gosposka ulica

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 23 46 611
Fax: +386 (0)2 23 46 613
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Sprehodite se po osrednji mariborski trgovski ulici ter doživite pisano in razigrano podobo mestnega središča! V starih, a lepo prenovljenih zgradbah se vrstijo številne trgovinice in lokali z raznoliko ponudbo, zagotovo pa boste naleteli tudi na uličnega glasbenika, lutkarja ali prijazno prodajalko cvetlic.

 

Arhitektonske zanimivosti

 

Arhitektonsko zanimiva je hiša s številko 11, ki ima portal iz leta 1796, hiša s številko 5 pa zanimivo poslikano pročelje z motivi letnih časov.

 

Na severni strani zaključuje Gosposko Slovenska ulica. Na vogalu stoji bančna stavba prav na mestu, kjer je do leta 1938 stala rojstna hiša avstrijskega admirala Wilhelma Tegetthoffa.

 

V sosednji hiši, v Gosposki 31, je bila v letih od 1820 do okoli 1835 rezidenca nadvojvode Janeza Habsburškega, imenovanega tudi štajerski nadvojvoda, ki ima velike zasluge za gospodarski in kulturni razvoj Štajerske. Kmalu po njegovi smrti leta 1858 so rezidenco preuredili v hotel, poimenovan Hotel nadvojvode Janeza, po koncu 1. svetovne vojne pa je v stavbi delovala Slovanska čitalnica. Tudi spomenik nadvojvode Janeza, ki je nekoč stal v mariborskem parku, je zdaj na arkadah Pokrajinskega muzeja Maribor.

 

Hotel Uni

 

Na vogalu z Volkmerjevim prehodom, v katerem je postavljen spominski steber Pesti upornim mariborskim mladincem, ki so 29. aprila 1941 tamkaj zažgali dva nemška avtomobila, stoji hotel Uni. V stavbi si lahko ogledate plastiko, ki je v naših krajih redka. Izurjen štajerski kipar iz 18. stoletja je ustvaril kip Marije, ki z vdano sklonjeno glavo poklekuje na zemeljsko kroglo in pritiska k tlom vzpenjajočega se zmaja.