Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Grajski trg

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 23 46 611
Fax: +386 (0)2 23 46 613
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Na trgu v osrčju starega mestnega jedra, ki je ime dobil po gradu, pred katerim se razprostira, lahko občutite živahen utrip življenja v mestu. Poseben čar mu dajejo stavbe, ki ga obkrožajo:

  • hotel Orel, v 19. stoletju pri Črnem orlu imenovana gostilna in hkrati pomembna postojanka kočijažev,
  • kavarna Astoria s slovitim "Ezlekom", od nekdaj priljubljenim zbirališčem Mariborčanov, 
  • Mestna hranilnica, ki se nahaja v hiši nekoč znane mariborske družine Scherbraum ter
  • kavarne in trgovinice.

 Sv. Florjan

 

Značilen srednjeveški trg ob nekdanjih Graških mestnih vratih so konec 17. stoletja imenovali Florianplatz (Florjanov trg). V 18. stoletju so na njem postavili spomenik, posvečen sv. Florjanu, zavetniku pred požari ter povodnimi in naravnimi katastrofami. Baročna figura naj bi mesto varovala pred požari, ki so v preteklosti predstavljali veliko nevarnost.

 

Družina Scherbaum

 

Družina Scherbaum je imela v prejšnjem stoletju v Mariboru veliko pekarno. Ko so jo leta 1896 preuredili na električni pogon, je v pekarni zagorelo tudi prvih 36 žarnic. V sosednji, Svetozarevski ulici 6, je bil nekoč Scherbaumov mlin. Leta 1937 so ga preuredili v stavbo Mariborske tiskarne, a ta se je v 70. letih preselila v nove prostore. Na pekarno še danes spominjata slaščičarna in prodajalna kruha na Grajskem trgu. V hiši Scherbaumovih je danes Mestna hranilnica.