Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Betnavski dvorec s parkom in gozd s pustolovskim parkom

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Na južnem robu Maribora ležeča Betnava je najbolj znana po baročnem dvorcu Betnava, vendar ponuja še mnogo več.  Prijazen bližnji gozd vam nudi primeren prostor za sprehode, rekreacijo in sprostitev, za bolj razburljivo preživete urice pa lahko obiščete pustolovski park. V Betnavi je tudi istoimenski hotel z wellnes centrom in dobro restavracijo.

Dvorec Betnava

Prvotno poslopje dvorca je stalo že v začetku 14. stoletja, njegovi lastniki pa so bili grofje Betnavski (von Winden), po katerih je dvorec dobil svoje ime. V tistem obdobju je bil to renesančni grad s štirimi obrambnimi stolpi in obrambnim vodnim jarkom, med razcvetom protestantizma konec 16. stoletja pa je za krajše postal protestanska kapela s pokopališčem. Leta 1685 je grad pogorel, obnovljali pa so ga med letoma 1730 in 1780 in se pri tem zgledovali po tedaj na Dunaju modnem poznobaročnem florentinskem slogu.

Dvorec, ki je bil od leta 1863 poletna rezidenca mariborsko – lavantinskih škofov, tako odlikuje izredno skladna arhitektura. Na zahodni strani poslopja je kapela sv. Križa. Bogato oblikovano dvoramno stopnišče vodi v osrednjo dvorano, okrašeno s poznobaročnimi stropnimi freskami.


V dvorcu domuje muzej mariborske nadškofije, obdaja pa ga urejen park, ki je bil v 19. stoletju zasnovan v angleško – krajinskem slogu.


Območje dvorca je bilo poseljeno že v prazgodovinskem času, o čemer pričajo tudi arheološke najdbe, ljudsko izročilo pa govori, da je pod zemljo pogreznjeno »Belo mesto.«

Betnavski gozd

V bližini dvorca leži prijazen gozd, ki vam ponuja številne možnosti za sprostitev in rekreacijo. Okoliški prebivalci se v njem pogosto sprehajajo, tečejo in kolesarijo pod krošnjami dreves. V času cvetenja dreves pa cvetni prah nabirajo čebele iz bližnjega Čebelarskega centra, kjer vam predstavijo številne zanimivosti v zvezi s čebelarstvom in pridelavo medu. Ogledate si lahko čebelnjak in poskusite različne vrste medu in medenega žganja – medice.


Del Betnavskega gozda pa je namenjen razburljivejšim rekreacijskim aktivnostim, ki so na voljo vsem generacijam.

Pustolovski park Betnava

V Pustolovskem parku Betnava lahko glede na vašo starost oziroma telesno višino ter seveda pripravljenost za premagovanje strahu prehodite 7 različno zahtevnih poti. Po drevesih, drogovih in različnih brveh in vrveh je speljanih več kot šesto metrov zanimivih prog na višini od 1 metra do 8 metrov nad tlemi. Med njimi je 65 postaj, kjer si lahko oddahnete in se pripravite na naslednji izziv. Obisk parka je nadvse primeren tako za večje skupine in tako imenovane teambuildinge kot za posameznike in družine. Tudi za otroke, starejše od treh let, je namreč urejena primerna proga.

Wellnes center

Za še boljše počutje in sprostitev po sprehodu v Betnavskem gozdu vam priporočamo obisk wellness centra v bližnjem Hotelu Betnava, kjer sta na voljo tako turška kot finska savna ter različne vrste masaž. Namig za prijeten zaključek dneva pa je obisk hotelske restavracije, kjer vam bodo postregli s sveže pripravljenimi domačimi jedmi, lahko pa izbirate tudi med dobrotami italijanske, mediteranske in francoske kuhinje.