Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Račji dvor

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 23 46 611
Fax: +386 (0)2 23 46 613
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Vinogradniški dvorec, muzej na prostem, leži v ravnini na zahodnem robu mesta Maribor pod obronki gričevnatega sveta, zasajenega z vinogradi. Do leta 1937 je pripadal benediktinskemu samostanu iz Admonta, ki je imel v teh krajih veliko posesti, predvsem vinograde. Arhivski viri poročajo, da so bili griči za dvorom zasajeni z vinogradi že v 11. stoletju. 

Notranjost skriva...

Pod navidez enotno arhitekturo dvora se skriva razgibana in zanimiva gradbena zgodovina treh stoletij. Enonadstropni dvor sestavljajo štirje trakti, ki obdajajo notranje pravokotno dvorišče. Gradbeno jedro predstavlja vzhodni trakt iz 17. stoletja s križno obokano vinsko kletjo. V prvi polovici 18. stoletja je bil prizidan južni, v drugi pa še zahodni gospodarski trakt. Takrat je dobil dvor poznobaročno, klasicistično podobo. O tej fazi priča grb z letnico 1778 v timpanonu. Veliko leseno prešo so v severni del vzhodnega trakta postavili v sredini 19. stoletja, v drugi polovici 19. stoletja pa pozidali še severni trakt.

Ste se že potepali po razgledni vinogradniško-sadjarski učni poti?