Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Muzej narodne osvoboditve Maribor

Naziv: Muzej narodne osvoboditve Maribor
Naslov: Ulica heroja Tomšiča 5, 2000 Maribor
Delovni čas: Ponedeljek-petek 8.00-17.00, sobota 9.00-12.00, nedelje in prazniki zaprto, po predhodnem dogovoru tudi izven urnika
Telefon: +386 (0)2 23 52 600, +386 (0)2 235 26 05
Fax: +386 (0)2 25 27 394
Vstopnina: Razstave: odrasli 3,00 EUR, predšolski, šoloobvezni otroci, dijaki in študenti 2,00 EUR; Vodstvo v tujem jeziku 10,00 EUR
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu
Naloge muzejev so evidentiranje, dokumentiranje, zbiranje, vrednotenje, interpretiranje in raziskovanje ter predstavljanje predmetov premične kulturne dediščine javnosti. V Muzeju narodne osvoboditve Maribor se trudimo, da s stalno in številnimi občasnimi razstavami zbrano gradivo za obdobje 20. in 21. stoletja čim bolj približamo obiskovalcem.

Začetki

Muzej narodne osvoboditve Maribor je začel delovati kot samostojna muzejska ustanova 1. maja 1958. Ustanovil ga je takratni Okrajni ljudski odbor Maribor. Njegovi zametki pa segajo že v leto 1947, ko je bila v Pokrajinskem muzeju v Mariboru odprta zbirka o narodnoosvobodilnem boju. To je bila prva tovrstna zbirka v slovenskih kompleksnih muzejih. Vsebinski koncept muzeja je bil natančno opredeljen ob njegovi ustanovitvi. Gre za zgodovinski muzej, ki se ukvarja z muzeološko in historiografsko obravnavo novejše zgodovine severovzhodne Slovenije.

Muzej ima svoje prostore v meščanski vili na vogalu Mladinske ulice in Ulice heroja Tomšiča, ki jo je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja dal zgraditi mariborski podjetnik Scherbaum.

Muzejske zbirke in fototeka

Danes je poleg zanimivih in bogatih muzejskih zbirk, ki štejejo že več deset tisoč muzealij,  zelo bogata tudi muzejska fototeka, ki hrani veliko dokumentarnih fotografij in negativov, pa tudi precej video- ter zvočnega gradiva. Posebnost muzeja je arhiv z več kot 120 tekočimi metri gradiva okupatorjevega in partizanskega izvora. Muzej narodne osvoboditve Maribor je bil tudi med prvimi v Sloveniji, ki je uvedel delovno mesto kustosa pedagoga. Muzejska pedagoška služba je tudi danes s svojimi raznovrstnimi oblikami dela z obiskovalci eden od stebrov muzejske dejavnosti  –  klasični ogledi muzejskih razstav, številne otroške in andragoške delavnice, izvajanje obveznih izbirnih vsebin za srednješolce, organizacija kulturnih dnevov, noči, ki jih mladi obiskovalci ob raziskovanju naše preteklosti preživijo v muzeju, študijski krožek, prireditve in še kaj.

V letu 2009 smo odprli drugi del nove stalne razstave. V razstavnih prostorih se lahko obiskovalci sprehodijo skozi Scherbaumov salon, v drugem delu lahko spremljajo vzpon in propad mariborske industrije ter si v sklopu tega dela razstave ogledajo tudi dokumentarni film »Fabrika Maribor«.

V letu 2010 smo odprli tretji del stalne razstave, ki je obiskovalce popeljala skozi obdobje druge svetovne vojne na mariborskem območju.

V muzeju se oblikuje tudi fond tehniške dediščine. Maribor je bil v 20. stoletju eno največjih industrijskih središč na tem področju. Konec 20. stoletja pa je s seboj prinesel propadanje številnih industrijskih obratov, zapiranje delovnih mest in tovarn ter s tem številne stiske ljudi. V tovarnah, ki so zapirale svoja vrata, so ostali stroji, ki so v 20. stoletju pomagali ime Maribora ponesti v svet. Z ustanovitvijo oddelka za tehniško dediščino jih poskušamo rešiti pred propadom.

V muzeju se ponašamo še z izredno bogato zbirko fotoaparatov Avgusta in Marie Bohanec, za razstavami pa sledimo dogodkom v mestu in širši okolici ter vedno znova presenečamo z novimi idejami.