Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Obrambni stolpi

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 23 46 611
Fax: +386 (0)2 23 46 613
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Židovski stolp

Židovski stolp, postavljen v drugi polovici 15. stoletja, boste našli med potepanjem po Lentu in sicer ob sinagogi na Židovskem trgu. Nekoč je tam prebival mestni stražmojster, danes pa lahko sem pridete na tudi ogled fotografske razstave – v njem ima namreč svoje prostore Fotoklub Maribor, ki ponuja na ogled dela domačih in tujih avtorjev. 

Vodni stolp 

Mogočno renesančno mestno utrdbo iz 16. stoletja si lahko ogledate tik ob Dravi na Lentu, mimo nje pa vas bo popeljala Usnjarska ulica, ena najstarejših v mestu. Prebivalci so stolp zgradili zaradi stalno prisotnega strahu pred turškimi vpadi in z njim pomaknili obrambo mesta tudi k reki. Danes stoji na novih temeljih, 142 cm višjih od prvotnih, ki jih je bilo treba zvišati zaradi naraščanja vodne gladine ob dograditvi jezu v Melju. Nad Vodnim stolpom se iz stare židovske četrti dviga Židovski stolp.

Sodni stolp

Sodni stolp iz 14. stoletja je eden od obrambnih stolpov mestnega obzidja, ki so nekoč ščitili mesto. Okoli leta 1540 so ga pozidali v trdnjavsko obliko, sedanja podoba pa je iz leta 1830. Ime je dobil v času, ko so v njem izrekali sodbe. Povezujemo ga s čarovniškimi procesi, saj so tukaj izrekali sodbe ženskam, ki so bile spoznane za čarovnice. Sodni stolp je zaradi svoje oblike poznan tudi kot Okrogli stolp, zaradi bližine Minoritskega samostana pa kot Samostanski stolp. Najdete ga na spodnjem delu mariborske tržnice na Lentu.

Čeligijev stolp

Čeligijev stolp je edini še ohranjen stolp izmed petih stolpov severnega mestnega obzidja. Tudi Črni stolp imenovana stavba je dobila ime po znamenitih mariborskih pivovarjih Tscheligijih. Danes v letih 1460-1465 zgrajeno kamnito stavbo, ki je skoraj kvadratne oblike, obkrožajo novozgrajeni bloki. V bližini, na vogalu Gregorčičeve in Gledališke ulice, stoji prav tako s pivom povezano poslopje nekdanje Gambrinusove restavracije in dvorane. Stavba je dobila ime po legendarnem flandrijskem kralju Gambrinusu, ki naj bi izumil varjenje piva.