Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Rimska naselbina - villae rusticae

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 23 46 611
Fax: +386 (0)2 23 46 613
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Obiščite košček rimske dediščine, ki na tem mestu kljubuje času že več kot 1700 let! 

Rimska podeželska vila (ker gre za villo rustico, ni dvoma, da je bil ta del Mariborskega polja namenjen predvsem poljedelstvu) je poseben tip posesti bogatega rimskega naseljenca, ki jo je s pretehtanim izkoriščanjem naravnih danosti izoblikoval za svoje potrebe, položaj in okus. Vile so bile večinoma udobne in sodobno opremljene, lega ob cesti pa je omogočala komuniciranje z bližnjimi in tudi bolj oddaljenimi kraji.

Tudi naša villa rustica leži ob arheološko dokazani naselitveni osi (Hoče, Bohova, Betnava, Radvanje) ob pomembni obdravski cesti, ki izpoveduje smer rimske kolonizacije v Podravju. Ob proučevanju stavbne zgodovine so se pokazale tri gradbene faze, ki so različno ohranjene. Najstarejša gradbena faza se je zaradi kasnejših gradenj le borno obdržala na jugozahodni in severozahodni strani stavbnega kompleksa.  Želite  izvedeti več?