Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Kamnine Pohorja

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 234 66 11
Fax: +386 (0)2 234 66 13
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Pohorje - edino silikatno gorovje pri nas!

 

V slovenskem gorskem svetu ima Pohorje z geološkega vidika poseben pomen, saj je edino silikatno gorovje. Obrobje Pohorja je zgrajeno iz paleozojskih metamorfnih silikatov, osrednji del pa iz magmatske kamnine, predvsem tonalita in dacita.

 

Ob edinstvenih kamninah še orientacija in kulturne znamenitosti  

 

Pri vasi Cezlak nad Oplotnico je edino nahajališče kamnine čizlakit na svetu (!) in še danes so vidni ostanki kamnoloma, znanega že v času Rimljanov. Kamnolom je dostopen iz Maribora v smeri Slov. Bistrice na Osankarico, nato peš pol ure. Med potjo ste lahko pozorni na favno, floro in kamnine, zato je takšen sprehod mala šola orientacije. Pri vrnitvi si lahko ogledate kulturne spomenike.

 

Spoznajte pohorski beli marmor!

 

Na južnem delu Pohorja lahko vidite tudi kamnolome za pridobivanje belega marmorja. Med njimi je najbolj znan in najstarejši Rimski kamnolom, ki ga najdete v Bistriškem vintgarju. Pohorski beli marmor so poznali in izkoriščali že Rimljani; več rimskih nagrobnikov je vzidanih v cerkev sv. Martina na Šmartnem na Pohorju. Skladi triadnih apnencev pa so naravoslovno pomembni kot osameli kras in življenjski prostor kalcidofilnih rastlin in živali.