Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Tradicionalne pohorske jedi

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Ponujamo vam nekaj namigov za okrepčilo ali ta pravo kulinarično doživetje s tradicionalnimi pohorskimi dobrotami

Viri:
Bogataj J.: Okusiti Slovenijo, Rokus Klett, Ljubljana, 2012.
Užitkov poln pisker, Zavod za turizem Maribor - Pohorje, Design studio d.o.o., Maribor, 2014.

Olbič ali pohorski žganci  

Gre za okusno jed, ki je lahko kot priloga k mesnim jedem ali  zelenjavnim omakam. Žganci postanejo samostojna jed, če jih prelijemo z domačim kravjim mlekom ali belo kavo. Postrežba olbiča je preprosta. Kuhane žgance postrežemo v glineni skledi – včasih je iz nje z žlico jedla vsa družina.    

Pohorski pisker 

Gre za priljubljeno enolončnico na širšem območju Pohorja. Okus Pohorja v njej zastopajo lokalne sestavine, kot so korenasta zelenjava, jurčki, ješprenjeva kaša, meso pohorskega goveda z zelišči ipd. Lahko bi rekli, da letni časi nekoliko spreminjajo okus pohorskega piskra, saj mu pri kuhanju pogosto dodajamo tisto zelenjavo in zelišča, ki so v določeni sezoni na domačem vrtu in polju najboljše kakovosti. Ker je pisker sestavljen iz mnogo različnih sestavin, se k tej jedi podajo najrazličnejša vina. Najbolje gredo zraven manj aromatične srednje polne sorte, kot so laški ali renski rizling, chardonay in sivi pinot.    

Pohorska bunka z domačim sirom   

Predstavlja izredno kakovosten suhomesnati izdelek iz svinjine. Značilna je za širše področje Pohorja. Mesnino odlikujeta bogat pookus po popru in prijetna mesna aroma, kateri da svoja pečat zorenje na ostrem pohorskem zraku.  Mesnino ponudimo tanko narezano s prilogami, kot so vložene gobe ali kumarice, kmečki sir in kruh, pečen v krušni peči. Vsaj dobro uro pred postrežbo jo vzamemo iz hladilnika, da se sprostijo vse arome. Narežemo jo na rezine, ki so nekoliko debelejše od rezin pršuta. Bunka je krepka jed, h kateri sodi krepko vino. Suh renski rizling z malo višjim alkoholom, lahko tudi starejši letnik ali šipon, ki z izrazitejšo kislino topi maščobo v ustih in tako izostri okušanje.  

Bogêca / Bogájca  

Gre za praznično pogačo s skutinim nadevom, ki se mu dodajo jabolka in zmleti orehi.    

Pohorska omleta  

Legenda pravi, da so pohorsko omleto dokazano naredili na nekdanjem železničarskem domu leta 1950. Po receptu g. Vilija Račiča so jo nato leta 1952 pričeli izdelovati tudi na poštarksem domu. Združuje sestavine, ki predstavljajo okus Pohorja. Kljub preprosti pripravi preseneti z odlično harmonijo okusov. Sladkoba testa se sreča s prijetno kislostjo brusnic in bogato mlečno aromo smetane. Mentolov liker po barvi in aromi spominja na širne smrekove gozdove Pohorja. Zato je to sladica, na katero mora gost zmeraj počakati, saj mora pred njim zasijati sveža in topla.       

Pohorska gibanica  

Na Pohorju pripravljajo gibanico iz obogatenega kvašenega testa in doma pripravljene skute. Za sezonsko pestrost poskrbijo dodatki, ki jih lahko priložnostno posujemo po skuti, kot so hruške, orehi, jabolka, gozdni sadeži ali pehtran.  

Pohorska šarlota  

Šarlota je izvorno klasična francoska sladica, ki očara z dobrim razmerjem med sočnim biskvitom, sadjem in bavarsko kremo. Na področju štajerske regije se je v nekaterih gostilnah ustalila kot del kot del stalne ponudbe sladic. Razlog za to je verjetno dejstvo, da je po pripravi odlične šarlote slovela mariborska srednja gostinska šola, ki je to umetnost prenesla na svoje dijake. Uživanje ob šarloti je še večje, če ob njej popijemo kozarček lokalnega polsladkega muškata.     

Borovničevec 

Borovničevec ali borovničevo žganje je visoko alkoholna pijača,  ki je zaradi preproste priprave pri nas zelo razširjena.