Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Mariborska vinska turistična cesta

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Pot mariborske vinske ceste se prične v centru Maribora pri Stari trti na območju Lenta, ki se poleti za dobra dva tedna prelevi v prizorišče največjega festivala pri nas - Festivala Lent. Vinska cesta vodi prek Kamnice s skoraj šeststo metrov visokim sv. Urbanom, Kalvarije, Mestnega vrha, Piramide, Meljskega hriba, Vodol, Malečnika in Celestrine vse do Nebove. Krak seže še na vzhodno obrobje Slovenskih goric do območja panoramskih Korene in Vurberka, ki se spogledujeta z reko Dravo in Dravskim poljem pod seboj.

Doživetij je na tej cesti mnogo. Največja jesenska turistična prireditev v Mariboru je Festival Stare trte, ki je vrhunec cikla prireditev Od rezi do martinovanja, ki jih v Mariboru pripravijo v čast Stari trti. V središču štajerske prestolnice vsako leto 11. 11. ob 11. uri in 11 minut proslavijo dan, ko mošt postane vino. Takrat se z nagovorom župana mesta in svečanim krstom mošta uradno prične največje enodnevno martinovanje v Sloveniji, ko se mlada vinska kapljica poskuša pozno v noč.
Za vinorodne lege in kleti ob tej cesti so značilna visoko kakovostna in vrhunska bela vina. Prevladuje laški rizling, značilni pa so še chardonnay, rulandec, zeleni silvanec, renski rizling in rumeni muškat.