Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Meljski hrib

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 234 66 11
Fax: +386 (0)2 234 66 13
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Sprostitev v naravi, rekreacija, konjeništvo, neposredna bližina Mariborske vinske ceste… – vse to in še več vam Meljski hrib nudi na dlani.

 

Od kod ime?

 

398 m visok Meljski hrib je dobil ime po meliščih na južnem pobočju. Po drugi različici izvira ime iz starodavne tradicije mlinarstva, saj so bili vzdolž obrežja reke Drave nekoč postavljeni številni plavajoči vodni mlini.

 

Zanimivosti – iz zgodovine in narave

 

Vsekakor velja omeniti, da so bile na hribu najdene celo sledi keltske postojanke iz 1. stoletja pr. n. št. Kot zbirališče ujed (tri od devetih vrst ujed tukaj celo gnezdijo) pa sodi Meljski hrib med pomembna ornitološka območja. Sicer tukaj gnezdi kar 61 vrst ptic, med drugim tudi pisana in siva penica; med njimi je 13 vrst uvrščenih v rdeči seznam ogroženih vrst ptic Slovenije, 30 vrst ptic pa se zadržuje tod zunaj gnezdilnega obdobja ali prezimuje.

 

Kako do Meljskega hriba?

 

Na Meljski hrib se lahko odpravite iz smeri centra po Partizanski cesti naravnost med železniškim in avtobusnim kolodvorom po Meljski cesti in zavijete levo na mariborsko vinsko cesto.