Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Razstava INGE MORATH 29.6.-21.10. 2018

Naziv: Razstava del Inge Morath
Naslov: Strossmayerjeva ulica 6, 2000 Maribor
Konec: 2018-10-21 18:00
Delovni čas: Torek-nedelja: 10.00-18.00, zaprto: ponedeljek in prazniki
Telefon: +386 (0)2 229 58 60
Fax: +386 (0)2 252 77 84
Email: info@ugm.si
Trajanje: 29.6. - 21.10.2018
Začetek prireditve: 2018-06-29 10:00
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Avtorica fotografij: Inge Morath, Magnum Photos Agency

Fotografinja svetovnega kova se vrača na domačo Štajersko

Oglejte si ves svet skozi objektiv fotografinje Inge Morath

Razstava del Inge Morath v Umetnostni galeriji Maribor zajema celoten fotografski opus umetnice. Predstavlja njene prve fotografske projekte iz zgodnjih petdestih let 20. stoletja v Španiji in Benetkah, obsežno serijo portretov umetnikov, ki jih je spremljala vse življenje, in sega od intenzivnega raziskovanja New Yorka, njenih potovanj vzdolž Donave vse do Romunije, do posnetkov iz Maribora ob koncu njenega življenja.

Fotografirala Marilyn Monroe, Audrey Hepburn in Picassa

Inge Morath sodi med tiste umetnike, ki so na dolgih potovanjih dokumentirali prostrane kulturne prostore in skozi intenzivno ukvarjanje z ljudmi ustvarjali brezčasne portrete. Svojo pozornost je enako ljubeče namenjala neznanim računovodkinjam kot filmskim zvezdam, kakršna je bila Marilyn Monroe. Velike umetnike 20. stoletja, kot so Picasso, Giacometti, Anaïs Nin in Alexander Calder, je fotografirala z enako intimnim pristopom kot neznane fante z ulic v Benetkah ali plesalce v majhnem baru v Španiji.

Poročena z Arthurjem Millerjem

Inge Morath (1923) je bila med prvimi člani Magnuma. Njena mednarodna kariera se odraža v njenem življenju: njena družina prihaja iz Slovenj Gradca, rojena je bila v avstrijskem Gradcu; mladost je preživela v različnih evropskih mestih, konec druge svetovne vojne je doživela v Berlinu; nato je sodelovala z Ernstom Haasom na Dunaju ter s Henrijem Cartier-Bressonom v Parizu; po poroki z Arthurjem Millerjem se je leta 1962 preselila v ZDA. Od tam je kot fotografinja prepotovala vse celine in leta 2002 umrla med fotografskim projektom o avstrijsko-slovenski obmejni regiji.        

Razstava več kot dvesto fotografij s celega sveta, od Kitajske do New Yorka, bo na ogled med 29. junijem in 21. oktobrom.  

Več informacij in program je na voljo na spletni strani Umetnostne galerije Maribor .

Ne zamudite tudi preostalih prireditev v jesenskem času v Mariboru, kot so Festival Stare trte, Festival Borštnikovo srečanje ali Festival Maribor in podaljšajte svoje bivanje v mestu! Naj vas prevzame kulturni utrip mesta in vam pričara nepozabno doživetje!


Za popolni izkoristek obiska mesta, imate na voljo tudi posebej oblikovan paket "Svet skozi objektiv Inge Morath" .