Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Zvonik mariborske stolnice

Delovni čas: Od 1. maja naprej: petek, soboto: 10.00-14.00 in 16.00-19.00
Telefon: +386 (0)41 994 892 (Tadeja Vajdič), +386 (0)41 296 678 (Simon Vajdič)
Vstopnina: prostovoljni prispevek (vaš prostovoljni prispevek bo pripomogel k urejenosti in čistoči zvonika, hkrati pa omogočil ogled tudi številnim drugim ljubiteljem kulture in lepega razgleda.)
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Povzpnite se na razgledno ploščad stolnega zvonika v Mariboru, ki je nekoč služil kot požarna opazovalnica, in obiščite muzejsko razstavo Čuvajnica na stolpu na vrhu zvonika.

Čuvajnica na stolpu

V zvoniku stolne cerkve svetega Janeza Krstnika je nekoč delovala požarna opazovalnica, ki je skupaj z organizirano požarno obrambo delovala kot zaščita mesta pred uničujočimi požari, ki so Maribor večkrat popolnoma razdejali. Na vrhu zvonika je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je z udarci po zvonovih meščane opozarjal na nevarnost. Leta 1933 so mestne oblasti opazovalnico zaprle, zadnjo požarno opazovalko, Antonio Weiss, pa odpustile. Zvonik je ostal zaprt in nedostopen za širšo javnost vse do leta 2012, ko je Pokrajinski muzej Maribor pod okriljem Evropske prestolnice kulture postavil v čuvajnici na stolpu oz. prostorih zvonika muzejsko zbirko. Za simbolično vstopnino se lahko povzpnete po 162 stopnicah, ki so dobro zavarovane, mimo zvonov vse do muzejske zbirke, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca, ter do zunanje razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonite na zvonček želja.

Dostop

V zvonik, ki se nahaja na Slomškovem trgu v Mariboru, lahko vstopite s strani Poštne ulice. Vhod je popolnoma ločen od vhodov v cerkev.

Skupine

Po predhodnem dogovoru je mogoč ogled za skupine tudi izven odpiralnega časa.