Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Po poteh partizanov

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 23 46 611
Fax: +386 (0)2 23 46 613
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu
  • Osankarica: bojišče in muzej Pohorskega bataljona

Bojišče Pohorskega bataljona se nahaja pri " Treh žebljih " (30 minut hoda po pešpoti od Doma Osankarica ali eno uro lažjega pohoda s Treh kraljev), kjer se nahaja osrednji krajevni in občinski spomenik iz časa NOV, ko je 8. janurja leta 1943 na tem mestu padel celotni Pohorski bataljon.

V prizidku Doma Osankarica je muzej, kjer si lahko ogledate razstavo Partizansko Pohorje, maketo zemljanke z muzealijami, maketo poslednjega bojišča in projekcijo dokumentarnega filma.

Z Osankarice prav tako vodi čudovita pešpot do Črnega jezera.

  • Partizanska bolnišnica Jesen

Partizanska bolnišnica ki je sestavljena iz štirih manjših hišic ki so partizanom služila v drugi svetovni vojni za zdravljenje poškodovanih v bojih po Pohorju ter v okolici. Bolnišnica je obdržala prvotno obliko ter opremo, edina sprememba ki je bila narejena so betonska tla v hišicah zaradi lažjega vzdrževanja. Tu so ohranjeni tudi vsi pripomočki s katerimi so delali zdravnik ter dve medicinski sestri ter še nekaj ostankov delov orožja ki so jih odstranili partizanom. Vsekakor vredna ogleda!

S Treh kraljev je bolnišnica oddaljena le dva kilometra oziroma dobre pol ure hoda.

Ključne zanimivosti:

  • Dom na Osankarici,
  • muzej Pohorskega bataljona,
  • RTC trije kralji,
  • bojišče Pohorskega bataljona,
  • Partizanska bolnišnica Jesen.