Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Ponirkova pot

Naziv: Turistično-informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 234 66 11
Fax: +386 (0)2 234 66 13
Trajanje: 4 ure
Izhodišče poti: Grad Rače
Zahtevnost poti: lahka
Dolžina poti: 12 km

Ponirkova pot je najdaljša pot v Krajinskem parku Rački ribniki - Požeg.

Potek poti: Izhodišče za Ponirkovo pot je grad Rače. Opis vse do križišča pri domačiji Braunsberger je enak kot za krajšo Grajsko pot (dolžina poti grad-Braunsberger je 2500 m), vendar v križišču ne zavijemo na desno, pač pa gremo levo mimo domačije Braunsberger. Po nekaj sto metrih prispemo do križišča, kjer lahko zavijemo na desno in prispemo do Turnovih ribnikov, vendar mi pot nadaljujemo naravnost. Tam pot teče ob travniku, na levi strani pa je jarek. Prispemo do bivše žage (sedanja Algoja), od Bransbergerja do parkirišča pri Algoji je 900 m, kjer zavijemo na desno, od tam pa gledamo opis za Močvirkino pot. Ko smo končali ogled Turnovih ribnikov in ponovno prišli iz gozda, zavijemo levo, od koder po 400 metrih prispemo do kmetije Braunsberger. Pot od tam nadaljujemo proti Račkim ribnikom, torej gremo naravnost. Opis poti je od kmetije Braunsberger oz. križišča pri kmetiji enak kot za Grajsko pot. Pri železnici je pot mogoče navezati tudi na akumulacijo Požeg (100 m), ki gravitira proti Spodnji Polskavi. Dostop do akumulacije je veliko primernejši prav iz te smeri.

Celotna pot je dolga 12 km.

S krajšimi postanki boste za pot potrebovali vsaj štiri ure.

Zanimivosti: grad, gnezdo bele štorklje, travniki z mejicami in ptice (npr. rjavi srakoper), botanični vrt Tal 2000 z največjo zbirko vodnih in obvodnih rastlin pri nas, nižinski poplavni gozd, gozdne ptice, različne drevesne in grmovne vrste, zelišča, gozdni sadeži in plodovi, Turnovi ribniki s floro in favno (dvoživke, kačji pastirji), Rački ribniki in vodne rastline (vodni orešek, ščitolistna močvirka) ter živali (vodne ptice, kačji pastirji).