Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Pot na Boč

Naziv: Planinsko društvo Poljčane
Naslov: Bistriška cesta 89, 2319 Poljčane
Telefon: +386 (0)51 211 801
Trajanje: Zgornje Poljčane-vrh Boča: 2 uri, vrh Boča-Planinski dom na Boču: 45 minut, Planinski dom na Boču-Zgornje Poljčane: 45 minut
Priporočen čas: 3,5 ure
Izhodišče poti: parkirišče
Zahtevnost poti: lahka (označena pot)
Dolžina poti: 10 km

Pot začnemo na parkirišču, kjer nas kažipot opozori na Detičkovo pot, imenovano tudi gozdna učna pot št. 1, po kateri se bomo vzpeli, in na pot čez Babo, ki bo naša pot sestopa. Gremo naravnost po gozdni učni poti, po grapi Skodovec in prečkamo asfaltno cesto. Po 30 minutah hoje pot zavije ostro desno in pri Titovem kamnu prečka gozdno cesto. Nadaljujemo mimo Finžgarjevega križa do vozne poti, kjer stopimo na gozdno učno pot št. 3. Nadaljujemo nekaj metrov po ravnem, nato pa pot postane strma. Kmalu pridemo do križišča in zavijemo levo na z jeklenicami varovano pot, ki pelje mimo kraške jame Balunjače, nato nadaljujemo po zahodnem pobočju Boča do prehoda, izrezanega skozi staro ograjo. Stopimo na vojaško območje in mimo ograjene vojašnice nadaljujemo do 20 m visokega razglednega stolpa na Boču.

Sestopimo po grebenski poti, imenovani tudi senčna pot in gozda učna pot št. 3. Po približno 150 m se obrnemo desno (pazimo na markacije) in se spuščamo po južnem pobočju. Po dobrih 30 minutah hoje na dokaj ravnem delu poti zagledamo kažipot, ki nas usmerja desno, da po kratki strmini pridemo na kolovoz, krenemo desno, po nekaj metrih levo pridemo do Planinskega doma na Boču, ki je odprt vse dni v letu in ima dobro gostinsko ponudbo. V bližini planinskega doma je rastišče zelo redke, zaščitene velikonočnice (Pulsatille grandis). V domu se nahaja tudi žig.

Na celotni poti spremljamo tematske oznake gozdne učne poti, ki nam pokaže posebnosti in značilne vrste dreves in ostalih rastlin.


Naprej nas pot vodi po asfaltni cesti proti Poljčanam. Po 300 m nas kažipot usmeri desno na pot čez Babo. Hodimo po poti, dokler ne pridemo na cesto za tovornjake, kjer zavijemo desno, po nekaj deset metrih jo zapustimo in gremo levo navzdol. Pot nas privede do skale, imenovane Baba. Nadaljujemo s spustom, prečkamo asfaltno cesto in med borovci stopamo navzdol. Ves čas sledimo markacijam in prispemo na izhodišče. Pot je označena s Knafelčevo markacijo.


Planinska karta: Posavsko hribovje Boč-Bohor (1:50.000)


Vodniki: Po kraljestvu gozdnatega Boča (izdalo PD Poljčane), Po gorah severovzhodne Slovenije (izdala Planinska zveza Slovenije)