Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Pot ob pravljični Lobnici

Naziv: Turistično-informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 234 66 11
Fax: +386 (0)2 234 66 13
Trajanje: 2 uri 10 minut
Zahtevnost poti: zahtevna (označena pot)
Dolžina poti: 10 km
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu
Skozi pragozd ob potoku do slapa Šumik

Ob potoku Lobnica se razprostira 19 hektarjev neoskrunjenega pohorskega pragozda (strmo desno pobočje nad Lobnico), kjer so svoje skrivno zatočišče našli bukve, smreke in jelke ter rastišča redkih rastlin. Po kratkem spustu med strminami ob Lobnici boste prišli še do slapa Veliki Šumik, enega naših najmogočnejših slapov, nekoliko naprej pa tudi do Malega Šumika. Pot med Velikim in Malim Šumikom se šteje za zelo zahtevno.

Pot orientacijsko sicer ni težavna, saj se samo držimo dna doline, ki jo je skozi milijone let vrezala Lobnica, dodatno pa so jo oblikovale ledene dobe in vremenski pojavi. Lagodno hodimo po rahlo vzpenjajoči se gozdni cesti po levem bregu Lobnice. Po celotni trasi poti je nekoč potekala najdaljša vodna drča v Sloveniji – Lobniška riža. Po njej so spravljali les od 1838. do 1959. leta, z vsemi odcepi je bila dolga 17 km. Proti koncu doline pot za kratek čas preide na desni breg Lobnice, vendar se nato hitro spet vrne na levi breg. Kratek čas še hodimo po kolovozu, dokler nas markacije ne usmerijo s kolovoza desno navzgor v gozd, kjer pot hitro postane strma. Hodimo visoko nad Lobnico, preidemo na vršino grebena, strmina popusti in pridemo na mesto, kjer se z desne priključi pot iz Zg. Smolnika. Nadaljujemo naravnost, ob poti so temno zeleni osamelci vedno pogostejši in se nad nami združujejo v skalovje, imenovano Jelenska peč. Nevarno hudourniško grapo prečimo preko lesene brvi, ki je s 14,5 m najdaljši most na slovenskih planinskih poteh. Zanimiva pot nas nato pripelje do slapa Mali Šumik. Pot nadaljujemo po desnem bregu Lobnice, naše poglede pa priteguje razpenjena voda, ki se v strugi preliva preko z mahom poraslih skal in ostankov drevesnih debel. S pomočjo jeklenice prečimo slapišče potoka Verna, nadaljujemo nad Lobnico in kmalu prispemo na mesto, kjer se nam odpre najbolj znani pogled na slap Veliki Šumik.

Zatem nadaljujemo proti Bajgotu, prijetni izletniški točki z urejenim prostorom za počitek, ki se nahaja ob sotočju potokov Črnava in Majland, iz katerih nastane potok Lobnica. V bližini se nahaja tudi Koča Šumik, ki nudi tudi možnost za piknik, lahko pa pot nadaljujemo v smeri proti Ruški koči, kjer naš čaka odlična pohorska kulinarika (pohorski lonec in pohorska omleta), ki vsekakor priporočamo, da jo okusite.