Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Rotovški trg

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 23 46 611
Fax: +386 (0)2 23 46 613
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Na Rotovški trg pridemo skozi portal in podhod mestne hiše. Obdajajo ga še Mariborska knjižnica, lutkovno gledališče in restavracija Toti Rotovž. Tako lahko na njem občudujete svečano oblečene pare ob poročnih zaobljubah, popeljete svoje otroke k pravljičnim bitjem čudežnih dežel ali pa posedite v senci gostinskega vrta.

 

Rotovški trg skozi stoletja

 

Nekdanje rotovško dvorišče s hlevi na mestu, kjer zdaj stoji moderna stavba mestne uprave, je bilo tudi tržni prostor, na katerem so kmetje prodajali moko in seno. Zato se trg, v 16. stoletju poznan kot Rathaushof (Rotovško dvorišče), pozneje omenja kot Mehlplatz (Trg moke).

 

Leta 1876 so ga preimenovali v Rathausplatz (Rotovški trg), leta 1515 pa so na njem zgradili mestno hišo – Rotovž s čudovitim balkonom. Okrašen je z reliefom, na katerem je upodobljen mestni grb, obdan z dvema levoma in letnico 1565. Na dvoriščni strani je stavba obdana z arkadnimi hodniki.

 

Če posežemo v temnejšo plat zgodovine, ugotovimo, da je nekoč dvorišče ob posebnih priložnostih služilo tudi kot morišče. V 18. stoletju so tod prav tako prirejali nekakšne koride, dvoboje bikov v zabavne in deloma v tekmovalne namene.