Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Slovenska kuhinja v Mariboru in okolici

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Maribor in njegova vinorodna okolica ter Pohorje vam za pokušnjo tipičnih slovenskih jedi nudijo številne izvrstne lokacije. Kulinarična ponudba s poudarkom na sveže pripravljenih lokalnih posebnostih, ki vam jih postrežejo z odličnimi štajerskimi vini, lahko zadovolji še tako zahtevnega gosta. V središču Maribora obiščite gostilne s tradicijo ali pa tiste, ki so si po zaslugi kuharskih mojstrov svoj ugled ustvarile v zadnjih letih. Za posebne kulinarične užitke vam priporočamo obisk turističnih kmetij v slikovitih vinorodnih gričih v okolici mesta, ali pa na Pohorju z vrsto lokalnih specialitet.

Suhomesnati izdelki in jedi na žlico

Za pokušnjo suhomesnatih lokalnih posebnosti kot sta pohorska bunka in meso in tünke vam priporočamo obisk katere izmed turističnih kmetij kot sta Vinogradništvo Frešer in Domačija Firbas. S štajersko kislo juho ali čemaževo juho vas bodo denimo prepričali v stari družinski gostilni Šiker ali v Gostišču Vračko. Okusni in zelo nasitni enolončnici kot sta obara in pohorski pisker se vam bosta prilegli zlasti v hladnih dneh, preizkusite pa ju lahko denimo v mariborski gostilni Andrelič ali v pohorskem hotelu Zarja. Pogosta postna jed na Štajerskem je štrukljeva juha, ki jo odlično pripravijo Pri Lešniku.

Tradiconalne samostojne in glavne jedi

Za dober olbič ali pohorske žgance iz krompirja in koruzne moke se je vredno odpraviti na pohod na Pohorje, denimo v Ruško kočo. V sezoni kolin so v številnih gostilnah na voljo okusne pečenice in krvavice z repo in kislim zeljem. V vseh letnih časih pa sta zagotovilo za okusen obed mrežna pečenka s praženim krompirjem ali ocvrt piščanec. Kot izhodišče za te dobrote izpostavljamo gostilni Vernik in Pri lipi in Restavracijo Vnukec.

Ne spreglejte

Ponudba izvrstnih štajerskih gostiln s slovenskimi jedmi, kjer dajo veliko poudarka tudi na odličnih k jedem prilegajočih se vinih, je res dolga. Ne zamudite pa priložnosti, da to preverite denimo v gostilnah Pri treh ribnikih, Gostilna Maribor, Rožmarin in Denk. Preverjeno dobro poskrbijo za goste tudi denimo v gostilnah MaK in Pec. V Mariboru in njegovi okolici bodo na svoj račun gotovo prišli tudi vegetarijanci in vegani. Izpostavljamo restavracijo Loving Hut.

Za sladokusce

Pred zaključkom obeda se praviloma prileže sladica. V Mariboru in njegovi okolici tako morate poskusiti izvrstno pohorsko omleto ali pa denimo pohorsko gibanico. Prva namiga, ki vam jih ponujamo, sta Gostišče Veronika in turistična kmetija Pri Kovačniku. Če se denimo po hrani raje najprej malo sprehodite, in šele potem posladkate morda s čokolado, se ustavite v Hiši stare domače praline, Čokoladnem butiku ali Šmekerju. Za izbor najboljšega sladoleda v mestu se poteguje kar nekaj ponudnikov. Preverite denimo Kavarno Q ali slaščičarno Ilich.

Prepustite izbor drugim

Če vas morda skrbi, da se pri tako široki ponudbi ne bi odločili dovolj dobro, pa lahko ustrezen izbor gostiln in jedi prepustite vašim vodnikom in si v Turistično – informacijskem centru uredite kulinarični vikend paket, kot je denimo 365 okusov Maribora.