Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Splavarjenje po reki Dravi, Maribor - Pohorje

Naziv: DRAVA TURIZEM MARIBOR, plovba in turizem, d.o.o.
Naslov: Goriška ulica 11, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)40 707 273 (Rene Jesenik, direktor)
Priporočen čas: maj-oktober
Vstopnina: Karte za splavarjenje na voljo v TIC Maribor in Hiši Stare trte. Cena: 25,00 EUR.
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Če se popeljemo z ladjico po Seni v Parizu in po Temzi v Londonu, zakaj se ne bi v Mariboru popeljali s splavom po Dravi? In če je to večerna vožnja ob glasbi in plesu, je doživetje še toliko bolj privlačno!

Za skupine:
Ponudba za skupine 2019

Za individualne goste:
Urnik voženj s splavom 

Podoživite tradicijo splavarjenja po reki Dravi

Doživite ostanke bogate splavarske tradicije! Pustite “flosarjem” in “flosarskim frajlam”, da vam med plovbo po reki Dravi pričarajo čarobnost tega nekoč zelo spoštovanega poklica. Splavarjenje po reki Dravi bo zaradi njihove pozitivne naravnanosti do življenja in kulinaričnih specialitet za vedno ostalo v vašem spominu. Prav mariborski splavarji so tisti, ki vas lahko popeljejo z najbolj avtohtonim splavom v Sloveniji. Ponujajo pa tudi kopensko različico splavarske pustolovščine v “flosarski krčmi”.

Splavarjenje nekoč ...

Splavarjenje po reki Dravi ima bogato tradicijo, začetki segajo v 13. stoletje, ko se je splav uporabljal za prevoz vojakov in njihove opreme. Zaradi vse večjega povpraševanja po tesanem lesu iz okoliških pohorskih in kozjaških gozdov v 19. in začetku 20. stoletja, je splavarstvo po Dravi doživljalo razcvet vse do konca II. svetovne vojne, ko je železnica nadomestila rečni transport.

Največji pristan tistega časa

Lent, najstarejši del mesta Maribor in dom najstarejše trte na svetu, je veljal za največjo postojanko tistega časa za splavarje oz. “flosarje” na njihovi poti proti Hrvaški in Srbiji. Lahko si zamislite vrvež Lenta, ko so se splavarji tukaj ustavili in si naredili zaloge ter se zabavali v okoliških krčmah. Več o zanimivostih dravskega splavarjenja v preteklosti boste izvedeli od flosarjev.

Splavarjenje na reki Dravi danes

Plovba se začne v Koblarjevem zalivu, konča pa na Lentu (po želji je lahko vožnja tudi krožna s pričetkom in zaključkom na Lentu). Vožnja s splavom po Dravi ponudi obiskovalcu tudi povsem nov pogled na mesto. Za veselo razpoloženje ob domači glasbi poskrbi Splavarski trio, udeleženci pa so deležni izvrstnih tradicionalnih kulinaričnih dobrot. Navada je, da eden od obiskovalcev doživi tudi pravi splavarski krst.
Po pristanku vam poleg znamenitosti na mariborskem Lentu priporočamo še sprehod po splavarski učni poti. Pot se začne pri Hiši Stare trte, vodi mimo obrambnih stolpov in čez nabrežje starega Lenta vse do Mariborskega otoka. Na poti boste spoznali izjemno etnološko dediščino in tradicijo mesta Maribor ter celotne Dravske doline.

Želite doživeti splavarsko dogodivščino na Dravi?

  • Za posameznike: Vstopnice in darilne vstopnice za splavarsko vožnjo je mogoče naročiti na spletni strani Društva ali preko raznih spletnih strani s popusti. Urnik voženj za posameznike je prav tako objavljen na omenjeni spletni strani. Za zagotovitev prostega mesta so obvezne predhodne rezervacije vsaj 2 dni prej preko e-maila: rezervacije@td-maribor.com
  • V zimskem času ali slabem vremenu: "V flosarski krčmi na obisku pri flosarjih" – dvourni animacijski program ekipe splavarjev ob multivizijski predstavitvi zgodovine splavarjenja s šaljivimi folklornimi igrami.
  • Ponudba najema splava.
Informacije in rezervacije