Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Hiša Stare trte

Naziv: Hiša Stare trte
Naslov: Vojašniška 8, 2000 Maribor
Delovni čas: Hiša Stare trte: OKTOBER-APRIL: ponedeljek-nedelja: 9.00-18.00, 15.1.-15.3. nedelje 9.00-16.00; MAJ-SEPTEMBER: ponedeljek-nedelja: 9.00-20.00
Telefon: +386 (0)2 25 15 100 +386 (0)51 335 521
Fax: +386 (0)2 23 46 603
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Na pročelju Hiše Stare trte v osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, že več kot 400 let korenine globoko poganja Stara trta, najstarejša trta na svetu. Hiša je bila sezidana v 16. stoletju  in vse do danes na južni strani, ki gleda proti reki Dravi, ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb.

Hiša Stare trte nekoč in danes

Hiša je bila nekoč del mestnega obzidja, kjer so se nemalokrat odvijali srditi boji med branilci mesta in napadalci. V srednjem veku je Hišo večkrat zajel požar, a je trdoživa »žametovka« posajena pred njo preživela do današnjih dni. Do živega ji ni prišlo niti bombardiranje med drugo svetovno vojno, četudi je bila Hiša delno porušena.

Danes je v Hiši Stare trte hram vinske tradicije in kulture Maribora, Štajerske in Slovenije z vodenimi ogledi bogate vinske dediščine in muzejskih eksponatov. Obiskovalcem mesta je na voljo tudi priročen turistično informacijski center.

Hiša Stare trte prav tako nosi častni sedež slovenskih in mednarodnih združb, zapriseženih čaščenju vina in vinske kulture: Združenja častivrednih vinskih konventov sv.Urbana, Združenja evropskega reda vitezov vina, Združenja slovenskega reda vitezov vina in Združenja predstavnic slovenskih in mariborskih vinskih kraljic.

Vinoteka in degustacijski prostor

V Hiši Stare trte so obiskovalcem na voljo vinoteka in degustacijski prostor vrhunskih vin iz mariborskega vinorodnega podokoliša ter trgovina spominkov in izvrstnih slovenskih čokolad.
Podarite darilne bone Hiše Stare trte!

Čez vso leto se v Hiši odvijajo številne prireditve z vinsko in kulinarično tematiko. V poletnih mesecih lahko posedite na vinskem vrtu in v družbi odličnega štajerskega vina uživate ob pogledu na častitljivo "vinsko kraljico"

Unikatna darila

V Hiši Stare trte smo za vas pripravili katalog daril, v katerem boste našli bogat nabor izvirnih in unikatnih daril, s katerimi boste gotovo prijetno presenetili vaše prijatelje, družino, sodelavce ali poslovne partnerje.