Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Sv. Areh

Naziv: Župnijski urad Sv. Martin na Pohorju
Naslov: Šmartno na Pohorju 11, 2315 Šmartno na Pohorju
Telefon: +386 (0)31 280 281 (Dejan Frangež, župnik)
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Na jasi sredi zelenih pohorskih gozdov na nadmorski višini 1249 m obiščite cerkvico, katere zgodovina pravi, da tam stoji že od konca 15. stoletja.

Največja znamenitost cerkve je kamniti grob Svetega Henrika, reliefna marmorna plošča, ki kaže ležečega vojvodo s krono na glavi, oblečenega v tesno se prilegajočo obleko ter z mečem v roki. Ploščo so sem prinesli iz grobne kapele iz Žičke kartuzije. Pozornost pritegneta tudi oltarja: glavni, delo Jožefa Štrauba, in stranski oltar Sv. Ane.

Od Sv. Henrika do Sv. Areha

Cesarju Henriku II. so bile na Slovenskem posvečene štiri cerkve - med najbolj znanimi je prav njegova božja pot na Pohorju. Pohorska ljudska govorica pa je Henrikovo ime poenostavila v Areh. Kakšen je bil vpliv šentpavelskih benediktincev? V teh krajih so imeli zaradi posestev in župnij, ki so jim pripadale, velik vpliv šentpavelski benediktinci s Koroškega. V obdobju protireformacije so menihi na svojem ozemlju močno širili čaščenje Sv. Henrika, ker se je odlikoval po globoki vdanosti in zvestobi cerkvi, podaril ji je tudi velika posestva.

Okrepčajte se - z zdravilno vodo ali enolončnico

Blizu cerkve boste našli tudi majhno kapelo, ob kateri se nahaja izvir pitne vode, za katero se širi glas, da ima zdravilno moč. V neposredni bližini stoji Ruška koča, priljubljena postojanka tako “pravih” planincev kot tudi nedeljskih izletnikov, ki se tam radi okrepčajo in naberejo novih moči za nadaljevanje poti.