Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Svečana trgatev Stare trte

Naziv: Turistično informacijski center (TIC) Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Konec: 2019-09-22 15:00
Telefon: +386 (0) 2 23 46 611
Fax: +386 (0) 2 23 46 613
Trajanje: 22. 9. 2019 (33. Svečana trgatev Stare trte)
Začetek prireditve: 2019-09-22 11:00
Lokacija: Lent, pred Hišo Stare trte
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Svečana trgatev Stare trte
22. 9. 2019 

Naši Stari trti, najstarejši trti na svetu, kraljici vinskih trt, se kot največji etnografski znamenitosti posveti veliko turistično promocijskih protokolarnih prireditev – najznamenitejša in najpopularnejša je gotovo njena svečana trgatev.

Kako jo svečano oberemo?

Trgatev Stare trte po starih štajerskih šegah in navadah je postala pravi mestni praznik, ki ga spremlja množica Mariborčanov in gostov.

Pred njenim domom na Lentu se zberejo številni obiskovalci od blizu in daleč, številni pomembni gostje oblasti in javnega življenja, dobitniki cepiča Stare trte, vinske kraljice ter predstavniki vinskih bratovščin in redov.

Pomembno vlogo ima pokušnja in ocena prvega grozda, ki jo opravi gospodar Stare trte, mariborski župan. Ko ugotovi, da je grozdje zrelo, zaukaže začetek trgatve.

Brači iz "Šompetra" pri Mariboru pridelek oberejo, stehtajo, izmerijo vsebnost sladkorja, zmeljejo, sprešajo, napolnijo v posode in predajo posestvu Meranovo v oskrbo in kletarjenje. Pri tem jih nadzoruje mestni viničar, ki za trto skrbi in jo neguje.

Na koncu trgatve se ob Stari trti simbolno srečata zadnja brenta grozdja in prvi koš gnoja, saj moramo trti vrniti, kar smo ji z grozdjem vzeli. Najmlajši brač še natakne na trsno rozgo grozdno jagodo, da bo trta pila lasten sok.

Zabava ter jedača in pijača

Med samo trgatvijo se lahko pozabavate ob izbranem kulturno-zabavnem programu, ko nastopijo zabavni ansambli, godbe, folklorne skupine in pevci. Ob nabrežju Drave so prav tako navzoči vinarji in vinogradniki ter gostinci, ki vam ponudijo najboljše, kar znajo pridelati.