Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Tradicija

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Sprehodimo se skozi praznično leto običajev, pokukajmo v omaro tradicionalnih štajerskih oblačil, prisluhnimo zvokom tradicionalnih štajerskih glasbil in občudujmo tradicionalne štajerske plese. Za konec se še posladkajmo s pogledom v kuhinjo, kjer že diši po tradicionalnih štajerskih jedeh.

 

Marsikateri del opisanega obstaja dandanes le še v obliki simpatičnih zgodb v knjigah, za spoznavanje drugega so kot nalašč praznični dnevi ali drugi priložnostni dogodki v mestu in podeželju, ki mesto objema, nekaj tradicije pa je povsem žive še dandanes in zato pozornemu očesu opazne tudi ob povsem običajnih dneh.
 

Praznično leto Slovencev

 • Sveti trije kralji,
 • pustovanje,
 • velikonočni prazniki,
 • martinovanje,
 • božič ter
 • staro in novo leto.

 Tradicionalna štajerska ljudska noša  

 

Moški in ženske so nosili že proti koncu 19. stoletja obleko, krojeno pod vplivom preproste oblačilne mode. Tako kroji kot nekateri dodatki k obleki pa pričajo, da so bile še vedno priljubljene starejše krojne in oblačilne sestavine. Med njimi so se ohranile predvsem tiste, ki so vidneje ločevale kmečko prebivalstvo od mestnega. Tako tudi ločimo v osnovi dvoje ljudskih noš:

 • pražnjo obleko, tj. obleka, ki so jo ljudje oblekli le za praznike, in
 • delovno obleko, v kakršno so bili oblečeni vsak delovni dan.

 Tradicionalna štajerska ljudska glasbila
 

Med najbolj znanimi in še danes ohranjenimi ljudskimi glasbili so haloška žvegla in trstenke. Dandanes jih najdemo kot izdelek domače in umetnostne obrti.


Tradicionalni štajerski ljudski plesi


Plesno izročilo vzhodne Štajerske, kamor spada tudi Maribor z okolico, je večinoma enako splošnemu slovenskemu izročilu. Mnogo skupnega ima tudi s sosednjim prekmurskim izročilom. Seveda pa vsebuje tudi posebnosti, ki so značilne le zanj.

 

Obrt


Na Slovenskem poznamo številne domače in umetnostne obrti, ki so za vsako pokrajino posebej izrazite in značilne. Na Štajerskem so tipične domače obrti oblikovanje izdelkov iz lesa, volnenih izdelkov in izdelkov iz gline, od umetnostne obrti pa steklarstvo (glažutarstvo) in izdelovanje tekstilnih izdelkov.  

 

Domača obrt:

 • leseni izdelki,
 • pleteni izdelki in
 • glineni izdelki.

 Umetnostna obrt:

 • steklarstvo in
 • glažutarstvo

Izdelke domače in umetnostne obrti, kot so izdelki iz gline, volne, lesa, čebelarski izdelki in izdelki iz pohorskih kamnin, je danes mogoče kupiti kot tradicionalne spominke mariborskega področja, v kateri od specializiranih prodajaln.

 

Tradicionalna štajerska kuhinja


Že srednjeveški popotniki, ki so potovali skozi naše kraje, so tukajšnje ljudi označili za gostoljubne. Gostilničarska obrt in gostilničarski poklic sta predstavljala pomembno tradicijo. Na Slovenskem je bila namreč gostilna zmeraj izrazita družinska obrt, v kateri je imel gostilničar velik ugled. Tako je bil gostilničar v številnih krajih poleg župana, učitelja in župnika eden izmed pomembnih oblikovalcev gospodarskega, kulturnega in siceršnjega življenja v domačem kraju.

 

Do začetka 20. stoletja je bila kulinarična ponudba v gostilnah sestavljena iz povsem drugačnih jedi od tistih, ki so bile na vsakdanjih in prazničnih jedilnikih kmečkega prebivalstva. Kmet, ki je odšel po opravilih v mesto, je pogosto zavil tudi na pijačo in si privoščil jed, ki je na domačem jedilniku ni bilo. Tako ni naročil štrukljev ali žgancev, temveč slastno prato, nadevane telečje prsi, vampe ali kaj drugega. Po drugi svetovni vojni so ljudje začeli opuščati tradicionalni način prehranjevanja, gostilne pa so začele prevzemati posamezne tradicionalne jedi v svojo ponudbo in postajale "živi muzeji" slovenske kulinarične dediščine. Tudi danes spreminjajo številne gostilne tako kulinariko kot notranjo podobo po modelu "domačnosti, tipičnosti, slovenskosti" z razstavljanjem in obešanjem različnih predmetov kmečke dediščine po prostorih.

 

"Dober jedilnik je kažipot
v razkošno kulinarično bitko,
sestavljen, kot partitura iz not,
za simfonijo užitkov."

Tone Pavček

 

Vino je v vsakdanjem življenju lahko sestavni del obroka hrane. Seveda ni dobrega kosila ali večerje, če nimamo zraven postreženega previdno izbranega vina. Značilna vina štajerskega vinorodnega okoliša so predvsem bela, ki v povprečju vsebujejo višje stopnje kislin in manj alkohola. Najpogostejše sorte so laški rizling, zeleni silvanec, renski rizling, chardonnay, beli pinot...

 

"Zaradi dobre kapljice postanejo reveži - bogataši,
skregani - prijatelji, bolni ozdravijo,
potrti pa dobijo voljo in pogum."

 

Tradicionalno štajersko kuhinjo lahko dandanes preizkusite v marsikateri mariborski gostilni in predvsem na turističnih kmetijah, razpredenih po vinorodnih gričih in Pohorju.