Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Vode Pohorja

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 23 46 611
Fax: +386 (0)2 23 46 613
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Na Pohorju bodo vzbudili vašo pozornost številni potoki, rečice in slapovi. Uživajte v plesu kapljic, strmic in tokov!

 

Zaradi neprepustne kamninske podlage odtekajo vode Pohorja po površini in tkejo najizdatnejšo mrežo površinskih voda v Sloveniji. Izviri in potoki se postopoma združujejo v vedno večje struge in hitijo proti dolini po strmih jarkih. Večji med njimi, Lobnica, Bistrica, Dravinja in Mislinja, so že prave reke.

 

Ko se potok prelevi v slap…

 

Izvir potoka Lobnica najdete na močvirni vzhodnopohorski planoti, v bližini Tihega jezera (Falski ribnik) pod Bajgotovim vrhom. Potoku sledite skozi pohorski pragozd navzdol proti Dravi. Značilnost njegovega toka so številni šumi, ki ob večjem pretoku narastejo v prave slapove. Eden takih je slap Veliki Šumik, ki je s približno 25 m najveličastnejši slap na območju Pohorja. Malenkost naprej od Velikega Šumika se nahaja še Mali Šumik, visok 9 m.

 

Enkratno doživetje narave!

 

Do slapa Šumik vodi označena izletniška pot. Dostop do Lobnice in do pragozda Šumik je možen iz smeri Maribora po dolini reke Drave iz Ruš proti Smolniku. Dva kilometra naprej, za cestnim odsekom proti Gornjaku je na levo od ceste kažipot proti slapovoma. Skozi pohorski pragozd vodi markirana stezica proti Lobnici. Po uri hoje se stezica spusti nad slap Mali Šumik. Od tu je še 30 minut hoje proti Velikemu Šumiku. Na polovici poti med slapovoma se Lobnici pridruži še potok Verna s čudovitimi kaskadami. Lobnico in Šumik pa lahko dosežete tudi iz smeri Maribora na Pohorje, točneje na Areh in nato na kočo pri Šumiku ter se odpravite pol ure peš do pragozda.

 

Bistriška naravna dediščina

 

Med pohorskimi vodotoki je nadvse zanimiv tudi potok Bistrica na slovenjebistriškem delu Pohorja. Bistriški Šum pri Zgornji Novi vasi ni slap v pravem pomenu besede, saj bolj drsi po bregu, kot pa pada, vendar daje občutek pravega slapa. Naravna dediščina v bistriški soteski je vsekakor vredna ogleda, vključno z rimskim kamnolom marmorja na njenem začetku.

 

Framski potok in Framski slap

 

Obiščete pa lahko tudi Framski slap ali Slap Skalce. Framski potok izvira v dveh krakih; prvi del izvira pod hotelom Zarja, drugi krak pa pod Kagerjevim domom. Slap, visok približno 12 m, se nahaja v neposredni bližini odcepa regionalne ceste Hoče-Areh-Bellevue.