Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Živalski svet Pohorja

Naziv: Turistično informacijski center Maribor
Naslov: Partizanska cesta 6a, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 234 66 11
Fax: +386 (0)2 234 66 13
Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Ste se že srečali s prebivalci zelenega Pohorja?

 

Pohorski gozdovi, planjave in vode nudijo zavetje številnim živalskim vrstam. Med najbolj razširjene  sodijo srne, jeleni in gamsi. Prav tako značilne so gorske živali – planinski zajec, veliki divji petelin in ruševec.

 

Še posebej dragocene so endemne vrste in tiste, ki imajo na Pohorju edino in najpomembnejše nahajališče v Sloveniji. Največ takih posebnosti je med vretenčarji in žuželkami, recimo pribrežnica, borovničev modrinček in veliki nočni pavlinček, največji metulj Evrope! Zaradi potrjene visoke stopnje endemizma pa bi na Pohorju lahko v prihodnje naleteli  tudi na nove vrste, kar velja predvsem za vodne, obvodne in močvirske živali.

 

In še…

  • približno 90 vrst ptic (detelj, skovik, jereb, kragulj, kanja, skobec, sova, žolna, kukavica, sinica, ponirek, vodomec, kos…) – ne pozabite na vodni vzdrževalnik Požeg, orintološki rezervat!
  • mali sesalci, žužkojedi in glodalci (veverica, drevesni polh, gorska rovka, rumenogrla miš, pižmovka, voluharica, netopir…);
  •  divjad (srna, jelen, gams, divjega prašič, poljski in alpski zajec, vidra, kuna, jazbec…);
  •  plazilci in dvoživke (živorodna kuščarica, belouška, gož, modras in gad ter alpski pupek v Črnem jezeru, žabe...;
  • 700 vrst metuljev;
  • hrošči;
  • mehkužci (polž slinar, školjke v vodah in jezerih) in
  • ribe (lipan, potočna postrv, podust…).

Rjavega medveda so na Pohorju iztrebili v prvi polovici 19. stoletja, volka okoli leta 1860, tako tudi risa in divjo mačko.